maanantai 3. maaliskuuta 2014

OPETTAJAN EETTISET PERIAATTEET

Mitä opettajan eettiset periaatteet merkitsevät minulle?


Opettajan ammattietiikka sisältää opettajille yhteiset arvot ja eettiset periaatteet. Niiden taustalla vaikuttavat lainsäädäntö ja ihmisoikeudet. Koulutetulta, pätevältä opettajalta voi mielestäni odottaa eettisiin periaatteisiin sitoutumista ja ammattieettistä toimintaa. Epäpätevä opettaja ei välttämättä tunne opettajan ammattietiikkaa ja toimi eettisten periaatteiden mukaisesti. Oppija tai tämän perhe ei kuitenkaan välttämättä tiedä, kuka on pätevä ja eettisiin periaatteisiin sitoutunut opettaja. Tosin pedagoginen pätevyys ei välttämättä tarkoita sitä, että opettaja noudattaisi ammattietiikkaa. Lainsäädäntö turvaakin sen, että opettajana toimiva henkilö ei voi rikkoa ainakaan lakia ilman seuraamuksia.

Voin hyvin yhtyä opettajan eettisten periaatteiden taustalla oleviin arvoihin: ihmisarvo, totuudellisuus ja oikeudenmukaisuus sekä vastuu ja vapaus. Koska ihmiskäsitykseni on humanistinen, koen, että jokainen ihminen on arvokas sellaisenaan. Jokainen on hyvä jossain. Jonkun asian oppiminen on yhdelle helppoa, kun toiselta saman asian oppiminen vaatii enemmän ponnisteluja. Toivon, että tulevana opettajana oppisin tuntemaan opiskelijani niin hyvin, että osaisin kannustaa jokaista yksilöä hänen omien taipumustensa ja lahjojensa mukaisesti. Toisaalta oppimista tapahtuu eniten kunkin yksilön mukavuusalueen rajapinnalla, joten toivon osaavani motivoida ja kannustaa oppijoita myös ylittämään itsensä ja tavoittelemaan uusia haasteita. Oppijan ihmisarvo ei kuitenkaan ole suorituksista kiinni eikä esimerkiksi arvioinnissa pidä koskaan arvioida oppijan henkilökohtaisia piirteitä ja ominaisuuksia, vaan yrityksiä ja suorituksia sekä osaamisen hallintaa. Totuudellisuuden ymmärrän siten, että opettaja ei saa valehdella. Jos oppija ei esimerkiksi täytä arvioinnin kriteerejä, se pitää hänelle totuudenmukaisesti kertoa. Palautteen anto on kuitenkin myös oppimiskokemus, joten haluaisin opettajana olla niin taitava palautteen antaja, että oppija kokee saavansa siitä kannustavia ja rakentavia eväitä. Oikeudenmukaisuus opettajan työssä tarkoittaa minulle, että kaikki oppijat ovat samanarvoisia eikä ketään suosita tai syrjitä. Vapauden ja vastuun ymmärrän niin, että omaa persoonaansa työvälineenään käyttävä opettaja saa olla oma itsensä niissä rajoissa, jotka lainsäädäntö ja muut säännöt sallivat.

Oaj:n opettajan eettiset periaatteet koskettavat opettajan työn eri näkökulmia. Opettaja ensinnäkin sitoutuu työhönsä ja tekee työnsä vastuullisesti. Kyetäkseen tekemään työtään, opettajan on pidettävä huolta omasta ammatillisesta ja henkilökohtaisesta kehittymisestään. Tämä tarkoittaa minulle sitä, että opettajana seuraan omaa alaani aktiivisesti. Itsestäni huolehtiminen tarkoittaa, että minulla on aikaa myös perheelle ja vapaa-ajan harrastuksille. Oppijan suhteen eettiset periaatteet auttavat minua kunnioittamaan jokaista yksilöä omana itsenään ja huomaamaan kunkin yksilön erityispiirteet. Oppijat tarvitsevat ohjausta yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti, mikä ei tarkoita, että jotakuta suosittaisiin. Toivon olevani riittävän herkkä kuulemaan jokaista oppijaa siten, että ymmärrän, millaista ohjausta hän tarvitsee. Työyhteisössä kunnioitan jokaista sen jäsentä ja toimin yhteistyössä muiden kanssa työyhteisön parhaaksi osallistumalla sen kehittämiseen. Toimin mielelläni myös tiimiopettajana, jolloin voidaan esimerkiksi yhdistää kielen ja jonkun toisen aineen opetus.

Opettajana teen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa kasvamisen ja oppimisen tukemiseksi sekä opetuksen kehittämiseksi. Tämä tarkoittaa vuorovaikutusta ja toimintaa oppijoiden huoltajien sekä eri asiantuntijoiden, viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa. Yhteiskunnan näkökulmasta toimin ammatillisena opettajana tärkeässä ja vastuullisessa tehtävässä. Pyrin toimimaan oppijoiden oikeuksien ja etujen edistämiseksi sekä kasvattamaan oppijoista vastuullisia yhteiskunnan jäseniä. Lopuksi moniarvoisuuden näkökulmasta pyrin opettajana toimimaan niin, että erilaisuus koettaisiin yhteiskunnassamme rikkautena.

--------
Lähde: Opetusalan ammattijärjestö ry. 2006. Opettajan ammattietiikka ja eettiset periaatteet. http://www.oaj.fi/portal/page?_pageid=515,447767&_dad=portal&_schema=PORTAL. Viitattu 2.3.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti