sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

Tuli ilmoitus, että kohta on aika ilmoittautua kesän vapaasti valittaviin opintoihin (Muut opinnot). En ollut ajatellut opiskella kesän aikana, mutta mielenkiinnosta kävin selailemassa opintojaksotarjontaa. Lisäksi aiemmin oli tullut tuutoriopettajalta viesti, että on mahdollista saada suullista palautetta Ammattipedagogiikka-opintojaksoista ja samalla keskustella HOPSista. Vilkaisinkin omaa HOPSiani ja sehän näytti ihan mukavalta.

Aloitin ammatillisen opettajan opintoni (pedagogiset opinnot) viime kesänä. Alle vuodessa olen saanut tehtyä Ammattipedagogiikka I ja II sekä kaksi vapaasti valittavaa opintojaksoa (Opettajan etiikka ja Toiminnalliset ryhmätyömenetelmät). Samalla olen siis ollut kokopäiväisessä työssä. Kasvatustieteelliset opinnot sain hyväksiluettua suoritettuani aikoinaan kasvatustieteen approbaturin (perusopinnot). Jäljellä on siis enää kolme vaasti valittavaa opintojaksoa ja opetusharjoittelu.

Opetusharjoittelua varten pitää ensin käydä sen aloitusseminaari, joka on päivän mittainen. Seuraava on toukokuussa, mutta luultavasti samana päivänä on sellaisia työtehtäviä, joita en voi siirtää. Sain kuitenkin Amokista tietoa, että elokuussa järjestetään ylimääräinen päivä kesällä aloittaville, joten toivon mukaan pääsen sitten siihen. En kuitenkaan ole kesän aikana tekemässä opetusharjoittelua. Itse asiassa alunperin ajattelin syksyä 2014 tai kevättä 2015, mutta koska nykyinen työni jatkuu vielä vuoden verran, niin työn ohessa opetusharjoittelun suorittaminen voi olla haastavaa tai ainakin se aiheuttaa monemoisia järjestelyjä. No, turha murehtia sitä vielä.

Vapaasti valittavista opinnoista olin tehnyt alustavaa suunnitelmaa HOPSiini ja yhden opintojakson ajattelin suorittaa akvaariotenttinä, niin saanpahan sellaisestakin kokemusta. Kyseessä olisi alakohtainen syventävä didaktiikka, joka opiskellaan itseopiskeluna kirjallisuutta lukemalla. Akvaariotentin kysymykset ovat nähtävillä jo ja tarkoitus on hakea niihin vastauksia ja mahdollisesti ainakin suunnitella vastaukset etukäteen. Varsinainen tentti tapahtuu ymmärtääkseni lähettämällä opettajalle tekstiviesti, jonka perusteella tentti avautuu ja siihen on sitten kaksi tuntia aikaa vastata. Tekniset yksityiskohdat selvinnevät tuonnempana, kun se on ajankohtaista.

Sitten jäisi vielä kaksi muuta opintojaksoa. HOPSissani olevia opintojaksoja ei ainakaan nyt näyttäisi olevan tarjolla. Lisää tarjontaa tullee kevään mittaan ja syksyn opintojaksotarjonta selvinnee sekin lähempänä syksyä. Tällä hetkellä suunnitelluista opintojaksoista minua alkoi kiinnostaa Draamapedagogiikka ja Opettajan vuorovaikutustaidot, joka järjestetään syksyllä myös Rovaniemellä.

Draamapedagogiikka suoritetaan osittain itseopiskeluna Optimassa olevien ohjeiden mukaan ja lisäksi opintojaksoon kuuluu osallistuminen viiteen työpajaan, joita näköjään kesäkuun alussa olisi Oulussa tarjolla. Koska opintojakso herätti mielenkiintoni, meninkin suuremmitta peloitta ilmoittautumaan Optimaan, jotta näen, mitä oppimistehtäviä jaksoon kuuluu. Työpajoihin ilmoittautuminen tapahtuu ensi viikolla.

Pitemmittä puheitta ensimmäisen oppimistehtävän kimppuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti